Güncel

Zindanlar boşalsın gazetecilere özgürlük

Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP), Dünya Basın Özgürlüğü Günü dolayısıyla Türkiye’deki basın özgürlüğü sorununa dikkat çekmek için bugün Babı-i ali Caddesi üzerinde bir araya geldi. Eski hürriyet gazetesi binasından İstanbul Valiliği’ne yürüyüş düzenleyen gazeteciler ağızlarını basın üzerindeki baskılara dikkat çekmek amacıyla bantla kapatırken, “Adalet için bekliyoruz” yazılı pankartı açtı. Ellerinde tutuklu gazetecilerin fotoğraflarını taşıyan gazetecilerin önünde, adaletsizliği temsilen elinde bir kalem ve terazi tutan gözü bantla kaplı bir kadın dururken, sık sık “Zindanlar boşalsın gazetecilere özgürlük“, “Susma haykır özgür basın vardır”, “Sahibin değil, halkın sesiyiz”, “Alo Fatih istemiyoruz”, “Yaşasın Karşı direnişimiz” sloganları atıldı.

Yürüyüş öncesi basın açıklamasını GÖP Dönem Sözcüsü Pınar Türenç yaptı. Freedom House tarafından açıklanan Dünya Basın Özgürlüğü Raporu’nda, Türkiye’nin basın özgürlüğü sıralamasında, 120’den 134’üncü sıraya gerilemesinden utanç duyduklarını belirten Türenç, “Ama asıl utanç bu gerçeği yaratanlardır. Böylece Türkiye ilk kez Avrupa’nın basını özgür olmayan tek ülkesi oldu. Oysa dünya coğrafyasında basın özgürlüğü en fazla Avrupa kıtasında yüksektir” dedi.

Özgürlükler alanında en büyük düşüşün yaşandığı Türkiye’nin geldiği dramatik durumdan endişe duyduklarını söyleyen Türenç, “Basın özgürlüğü demokrasilerin olmazsa olmazlarıdır. Kamuoyunu temsilen 4’üncü güçtür. Kendimizi aldatmayalım ifade özgürlüğünün olmadığı bir ülkede basın özgürlüğünden söz edilemez. Temel hak ve özgürlüklerden ödün verdiğimiz sürece dünya liginde daha aşağı düşeceğimiz kesindir. Eleştiriye tahammülsüz, baskı, yıldırma, korkutma, tutuklama baskıyla gazete sattırma ve el değiştirme politikalarının, telefon talimatlarıyla özgür haberciliği yönetme çabalarının, Türkiye’yi dünyanın en alt ligine ittiğini görmekteyiz Bugün geldiğimiz noktayı özetlersek, yüzlerce gazeteci yargılanırken, onlarca gazeteci hala tutukluyken, yüzlerce gazeteci baskı sonucu işsiz kalırken, MİT yasası ile habercinin eli kolu bağlanırken, herkese sesleniyoruz. Kendimizi aldatmayalım. Sesimizi duyun. Özgür basın demokrasi için vardır. Yaşasın basın özgürlüğü” diye konuştu.

Türenç’in ardından gazetelerinin kapatılmasının ardından direnişe başlayan Karşı Gazetesi çalışanları adına gazeteci Gülşah Karadağ, konuştu. Tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması için sokaklarda eylemler yaparken şimdi de kapatılan gazeteleri için direndiklerini ve işverenden haklarını almak istediklerini belirten Karadağ, “Meslek örgütleri her zaman bizimle oldu. Mücadelemiz dayanışma ile büyüyecek. Haklarımızı istiyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından İstanbul Valiliği’ne doğru yürüyüşe geçen gazeteciler  “Zindanlar boşalsın gazetecilere özgürlük”, “Susma haykır özgür basın vardır” sloganlarını attı. İstanbul Valiliği önünde sona eren yürüyüşün ardından tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması tekrarlanarak eylem sonlandırıldı..

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu