Güncel

DFG Kasım ayı raporu: 6 gazeteci gözaltına alındı

DFG Kasım ayı Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporu’na göre ay içerisinde 6 gazeteci gözaltına alındı, 3’ünün evine baskın yapıldı ve 4 gazeteci saldırıya uğradı.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Kasım ayı Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporu’nu yayınladı. Gazeteciler üzerinde baskıların her geçen gün arttığını ifade eden DFG, gazetecilerin sahada her türlü engellemeler ile karşı karşıya kaldıklarını belirtti.

DFG, ay içerisinde onlarca gazetecinin hakim karşısına çıktığını kaydederek, “Kasım ayında en çok göze çarpan hukuksuz uygulamalardan biri yine gazetecilerin haber takibinin engellenmesi, gözaltına alınması ve şiddete maruz kalması oldu. 18 Kasım günü akşam saatlerinde JinNews Van muhabiri Hikmet Tunç’un evi ‘bomba ihbarı var’ denilerek sivil polis ve jandarma tarafından basıldı. Yapılan aramada elbette herhangi bir suç unsuruna rastlayamadılar. Yani açıkça gazeteci Tunç’u yıldırmaya dönük bir çabaydı bu” dedi.

Urfa’da gazetecilik yapan Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Emrullah Acar’ın evine 9 Kasım’da baskın düzenlendiğini hatırlatan DFG, “Acar bilgisayar ile fotoğraf makinası hafıza kartıyla birlikte gözaltına alındı. Malatya’ya götürülen Emrullah Acar 6 gün boyunca gözaltında kaldı ve daha sonra serbest bırakıldı. 23 Kasım’da Evrensel Gazetesi Kocaeli Temsilcisi Gözde Meydan toplumsal bir gösteriyi takip ettiği sırada gözaltına alınırken, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele günü vesilesiyle İstanbul’da gösteri yapan kadınları takip eden Artı TV kameramanı Bilal Meyveci yakın mesafeden plastik mermiyle vuruldu.

Yine Ankara’da Emek ve Demokrasi Güçlerinin düzenlemek istediği ‘Geçinemiyoruz’ eyleminde JinNews muhabiri Öznur Değer, polis tarafından ters kelepçeyle gözaltına alındı, kamerasına el konuldu” diye kaydetti.

“Gazeteciden suçlu devşirme çabası iktidarlar tarafından on yıllardır denenen ancak sonuç alınamayan bir yaklaşımdır” diye kaydedilen raporda, gazetecilere şiddet uygulayan kamu görevlilerinin suç işlediğine dikkat çekildi. Bu hukuksuz uygulamalarla gazetecilerin sahadan koparmak istenildiğine işaret edilen raporda şu ifadeler yer aldı: Ancak şu bilinmeli ki; gazeteci iktidarların dilediği biçimde hırpalayacağı, itip kakacağı kişiler değildir.

Gazeteci halkın haber alma hakkının sorumluluğunu üstlenmiştir ve kamuoyunun bilgilenmesi için haber takip etmektedir. Ve elbette ki zorba iktidarları rahatsız etmek en birincil görevi ve önceliğidir. Bu nedenle bir kez daha yineliyoruz; ellerinizi gazetecilerin üzerinden çekin, düşünce ve ifade özgürlüğünü kısıtlamaktan vazgeçin.”

 

Raporun devamında Kasım ayında gazetecilerin maruz kaldığı ihlaller şöyle sıralandı:

*Gözaltına Alınan Gazeteciler: 6

*Evine Baskın Düzenlenen Gazeteciler: 3

*Saldırıya Uğrayan Gazeteciler: 4

*Tehdit Edilen Gazeteciler: 2

*Haber Takibi Engellenen Gazeteciler: 19 olay

*Hakkında Dava Açılan Gazeteciler: 5

*Cezalandırılan Gazeteciler: 6 kişiye; 7 yıl 9 ay 12 gün hapis, 41 bin 526 TL para cezası

*Yargılaması Devam Eden Gazeteciler: 44 dosya, 136  gazeteci

*Hapishanelerde Gazetecilere Yönelik İhlaller: 2

*RTÜK Cezaları: 2

*İnternet Erişim Engeli: 124 haber, 1 internet sitesi

*Yayın Yasağı: 1

*İşine Son Verilen Gazeteciler: 10

*Tutuklu Gazeteci Sayısı (02 Aralık 2021 itibariyle): 62

 

 

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu