GüncelKadın

Kadınlar bir çok ilde “Çilem Doğan’ın yanındayız” dedi

Yargıtay, Hasan Karabulut’u öldüren Çilem Doğan'ı hayatını korumak için, özsavunma hakkını kullandığı için hakkında verilen 15 yıl hapis cezası kararını onanmasının ardından Türkiye’nin dört bir yanında kadınlar karara tepki göstermek için sokağa çıktı.

  •  Yaşamı savunmanın, meşru müdafanın cezalandırılamayacağını ifade eden kadınlar Ankara, İzmir, Adana, Mersin, Antalya ve Çanakkale’de eylem yaptı.
  • Ankara:

    Ankara Kadın Platformu’ndan Sinejan Kut’un okuduğu açıklamada Çilem Doğan’ın hayatta kalmak için şiddet uygulamak zorunda kaldığına vurgu yapılırken dava sürecine ilişkin bilgi verildi. Kadınlar “Yaşamı savunmak suç değildir” dedi.    Kut, “Şiddeti önlemek, Çilem’i korumak bir yana verilen bu kararla adeta ‘Hayatına neden sahip çıktın’ denilmiştir. Bu karar bütün topluma verilen bir ders, kadınlara gösterilen bir sopa, şiddet faillerine verilen bir destek demektir. Çilem Doğan sadece yaşam hakkını savunmuş, ölmemek için öldürmek zorunda kalmıştır. Kadın katillerine, şiddet faillerine indirim üstüne indirim verenler meşru müdafaa kabul edilmesi gerekirken Çilem Doğan’ı 15 yıl hapis ile cezalandırmıştır. Yaşam hakkını savunmak suç değildir, cezalandırılamaz! Çilem Doğan’a özgürlük istiyoruz!” denildi.

“Jin jiyan azadi!”, “Kadınları değil katilleri yargıla!” sloganları ve alkışlar eşliğinde son buldu.

  • İzmir:

    İzmir Kadın Platformu’nun çağrısıyla Alsancak Sevinç Pastanesi önünde toplanan kadınlar, basın açıklaması yaptı. Açıklamada Çilem Doğan hakkında verilen kararın Çilem nezdinde tüm kadınlara “Sen neden ölmedin” mesajının hukuk aracılığıyla verilmesi anlamı taşıdığına vurgu yapıldı.
  • Adana:

    Adana Kadın Platfomu’nun çağrısıyla İnönü Parkı’nda buluşan kadınlar, basın açıklaması yaptı. Adana Kadın Platformu adına Bahar Melek Dizdar’ın okuduğu açıklamada Çilem Doğan’ın yaşam hakkını savunduğunu, meşru müdafaanın 15 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasının kabul edilemeyeceğine dikkat çekildi
  • Mersin:

    Mersin Kadın Platformu’nun çağrısıyla Pozcu’da Koton önünde toplanan kadınlar “Özsavunma haktır, cezalandırılamaz” diyerek basın açıklaması yaptı. Zübeyde Akpınar’ın okuduğu açıklamada kadın katillerinin cezasızlıkla ödüllendirimesine karşılık yaşamını savunan kadınların cezalandırıldığı şöyle ifade edildi:

    Nadira’nın, Yeldana’nın, İpekin katillerini, Gülistan’ın faillerini tutuklamayan devlet, Nevin’i, Namme’yi, Çilem’i, Öznur’u, Yasemini cezalandırarak erkeklere “şiddet uygulayabilirsin, öldürebilirsin” derken, kadınlara öldürülsen bile kaderine razı ol diyor.

  • Antalya:

    Antalya Kadın Platformu’nun çağrısıyla Attalos Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar, basın açıklaması yaptı. Açıklamada Çilem Doğan’ın kararın ardından kadınlara yazdığı mektupta geçen “Erkek adaletten bir şey beklemedik, beklemiyoruz. Yine bizi yanıltmadı” ifadeleri hatırlatılırken “Çilem’in elini hiç bırakmadık, bundan sonra da bırakmayacağız” denildi.
  • Çanakkale:

    Kordonboyu’nda bulunan Truva Atı önünde bir araya gelen Çanakkale Kadın Dayanışması üyeleri Çilem Doğan’a verilen 15 yıl hapis cezasının Yargıtay tarafından onanmasını protesto etti.
  • Eskişehir:
    Eskişehir’de Kadın Savunma Ağı’ndan kadınlar çektikleri video ile Çilem Doğan hakkında verilen karara tepki gösterdi.
Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu